<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8164069436399351051\x26blogName\x3dFen%C3%B2mens+emergents\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://fenomensemergents.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dca\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://fenomensemergents.blogspot.com/\x26vt\x3d-4106074681537438256', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Fenòmens emergents

Extinció de llengües, vol d'estornells i embussos de tràfic

 

Embussos de tràfic que es mouen cap enrera?


Com explicar el concepte de nivell emergent, on el nivell col.lectiu mostra comportaments diferents respecte del nivell dels individus? El millor exemple que conec per a dilucidar-ho intuïtivament són els models informàtics dels embussos de tràfic, que il.lustren visualment les diferencies entre els comportaments de nivell de l’embús de tràfic i el nivell individual de cadascun dels agents que formen aquest grup, els vehicles. Si observeu aquest peculiar simulador de tràfic de vehicles i feu clic sobre el botó "1. Ring Road" podreu apreciar que si els vehicles es mouen cap endavant, els embussos de tràfic que es produeixen, el fenòmen mergent resultant d’observar aquests mateixos vehicles a nivell global com un bloc, es mouen cap enrera.
Fins i tot els experts cauen en confusions entre nivells. Explica Mikel Resnik, el creador de l’entorn Starlogo i un gran divulgador de les simulacions com a eina pedagògica, que dos investigadors en cibernètica discutien sobre una simulació d’embussos de tràfic. No es van mostrar gens sorpresos perquè els embussos es mogueren cap enrera, donat que coneixien bé aquest fenomen. No obstant, un dels investigadors li va dir a l’altre “Saps que he sentit dir que aquesta és la raó per la que hi tants accidents en les autopistes de Los Angeles. Els embussos es mouen cap enrera i i els vehicles es mouen cap endavant, de forma que hi ha molts accidents”. L’altre investigador es va quedar pensatiu durant moment i va dir: “Un moment si us plau, guaita el que et vaig a dir. Els cotxes topen contra altres cotxes, no contra embussos de tràfic”. El primer investigador havia confós els dos nivells barrejant inapropiadament cotxes i embussos de tràfic. Es van passar mitja hora intentant resoldre el problema.

 

per aquesta entrada

 
Blogger Jordi Calvís Says:

Ja fa uns dies vaig veure un experiment que van fer els japonesos...

http://www.youtube.com/watch?v=Suugn-p5C1M

 
 
Blogger Lluís Guiu Says:

òstia, és genial aquest video! molt bo.

 

Deixa el teu comentari